Lakástakarékpénztár
Építs, bővíts, vásárolj vagy újíts fel lakástakarék segítségével. Széles körben felhasználható, biztonságos és előre kalkulálható megoldások.

A tavalyi év végén, a lakástakarék pénztárak 30%-os állami támogatása megszűnt egy hírtelen intézkedést követően. A parlament többségi szavazatok alapján végérvényesen is eltörölte a lakástakarékpénztári szerződések után járó alanyi jogon igényelhető állami támogatást. 

Sokan azt gondolhattuk, hogy az ilyen vagy ehhez hasonló a megtakarítási formák az állami támogatás hiányával megszűnnek. 

2019 elején az OTP Bank, ERSTE Bank és a Fundamenta lakáskassza jelezte, hogy ők egy új terméket készülnek a piacra vinni, azonban az alacsony piaci kamatkörnyezet és az állami támogatás hiánya miatt, már nem voltak képesek egy olyan terméket készíteni, ami hasonló többlet nyereséget tudott volna kínálni az ügyfeleknek. Ezen új termékek sikere elmaradt a korábbi módozatokhoz képest, pedig hitelfelvétel mellé kötve ma is egy kiváló megtakarítási forma, ami kiszámíthatóvá teszi a hitel felvételt és nem keveset spórolhatunk is vele. 

Erre alább egy lehetőséget is bemutatunk a Fundamenta Lakástakarék Pénztár egyik módozatával. 

Egy évtized múlva valószínűleg a mostaninál magasabb hitelkamatok és THM-ek lesznek, vagyis a Fundamenta ajánlata igazából akkor jelenthet majd komoly pénzügyi előnyt. Táblázatunkból láthatod, hogy akkor is nyerhetsz 2,4 millió Ft-ot, ha a kamsatok időközben a jelenlegi szinten maradnak.

Az igazi előny: lakáshitel és lakáskassza kombinálása

De mi a helyzet akkor, ha most szeretnél ingatlant vásárolni? Hogyan használhatod ki a Fundamenta kedvező kondícióiban rejlő lehetőséget ebben az esetben? Jó stratégia lehet, ha lakáshitelt veszel fel, mellé pedig akár több Fundamenta Gondoskodó Lakásszámlát kötsz. Ez persze azt jelenti, hogy egy ideig párhuzamosan kell fizetned a lakáshiteled és a megtakarításaid, de a pénzügyi előny kárpótolhat ezért.

Például: 20 millió Ft lakáshitelt veszel fel 20 évre, 4,5%-os kamattal és 10 éves kamatfixálással, mellé pedig elindítasz egy 7.000 Ft-os (71 hónapos) és egy 40.000 Ft-os (112 hónapos) Fundamenta megtakarítást, akkor ezzel teljes visszafizetésben több mint 6,5 millió Ft-ot takaríthatsz meg magadnak, ha egy évtized múlva a jelenlegi szinthez képest 3%-kal nőnének a hitelkamatok.

Ehhez persze az kell, hogy a felhalmozott megtakarítást betörleszd az eredeti lakáshiteledbe, a fennmaradó részt pedig kiváltsd a 3,15%-os THM-ű Fundamenta hitelre. Ha így teszel, akkor 3 fontos pénzügyi előnyre tehetsz szert:

 • Összességében 6,5 millió Ft-tal fizetsz kevesebbet vissza, ha a hitelkamat a 10 éves kamatperiódust követően 3%-kal lenne magasabb a jelenlegi szintnél.
 • Mivel pontosan tudod, hogy elő fogsz törleszteni, választhatsz most 10 évre fixált kamatozású lakáshitelt, ami kedvezőbb annál, mintha végig fix kamatút igényelnél.
 • A hitelkiváltásnak köszönhetően lecsökkentheted az eredetileg 20 éves futamidőt és 211 hónap alatt letudhatod a kötelezettségeidet.
Mivel az OTP bank bejelentette a lakástakarék pénztári termékének a megszüntetését, így a megmaradt 2 szolgáltatót mutatjuk be:  

 1. Fundamenta lakáskassza

A Fundamenta Gondoskodó Lakásszámla már nem tartalmaz állami támogatást, 5%-os kamatbónusz jár a futamidő végén. 40.000 Ft/hó megtakarítás és 9 év 1 hónap megtakarítási idő – plusz 3 hónap kiutalási időszak – után egy évtized alatt összességében maximum 4.725.453 Ft-ot lehet megtakarítani (összes saját befizetés+betéti kamat+éves 5% kamatbónusz – a 150 Ft-os havi számlavezetési díj).

A termék előnye azonban csak ezután következik: a megtakarítás mellé 6.274.547 Ft hitel jár: 7 év 6 hónap futamidővel, fix kamattal, garantált 3,15%-os THM-mel (teljes hiteldíj mutatóval). Nem most persze, hanem 9 év 4 hónap után, feltéve, hogy a havi befizetések minden hónapban rendben beérkeznek.(Fontos megjegyezni, hogy a majdani hitel folyósítását természetesen megelőzi majd egy hitelminősítés, vagyis csak akkor kaphatod meg, ha megfelelsz a bank által megszabott jövedelmi és hitelfedezeti feltételeknek.)

Ennyit nyerhetsz a jövőbeni kamaton!

2. ERSTE Lakástakarékpénztár

Az Erste Lakástakarékpénztár két új terméket vezet be, az értékesítést 2019. május 10-én indította újra. Az új termék egyelőre csak a magánszemélyek számára elérhető, a társasházi termék kidolgozásáról később dönt a pénzintézet. 

Lehullt a lepel az Erste új lakástakarék termékéről

 Két módozat közül választhatnak az érdeklődők:

 1. EgyOtthon Fix bónuszú megtakarítás,
 2. EgyOtthon Növekvő bónuszú megtakarítás.

Nézzük meg, melyik ajánlattal mekkora összeget gyűjthetünk össze!

EgyOtthon Fix bónuszú megtakarítás jellemzői

 • Futamidő: 6 vagy 8 év (72 vagy 96 hónap),
 • Havi megtakarítás: 20-30-40 ezer forint,
 • Betéti kamat: 0,1%
 • Hitelkamat: 5,9%
 • THM: 8,10%
 • Áthidaló kölcsön kamata: 4,99% – 5,49%
 • Kamatbónusz: 8,3333% és 13. havi betét
 • Számlanyitási díj: 40 000 Ft, függetlenül a szerződés értékétől. (Kivéve, ha 6 éves szerződést kötünk 20 000 forintos megtakarítással, mert akkor a szerződéskötés díja a szerződéses összegnek megfelelően 38 000 Ft.)
  Számlavezetés díja: 150 Ft/hó
  EBKM: 1,31% – 2,02%

Fontos, hogy ha a legrövidebb megtakarítási idő, tehát 6 éven belül felbontjuk a szerződést, akkor elveszítjük a bónuszt, ezen kívül idő előtti felmondás esetén a bank ránk terheli a teljes számlanyitási díjat, ami a szerződéses összeg 1 százaléka.

A Fix bónuszú megtakarítással a legmagasabb elérhető szerződéses összeg 96 hónapos futamidőnél pedig 10 200 000 forint. Ez a következőkből adódik össze:

Összes saját megtakarítás + kamat + kamatbónusz + lakáshitel = szerződéses összeg.

Nézzük meg ugyanezt számokkal: az összes megtakarítás 40 000 forintos havi vállalás esetén 3 840 000 forint. Ezeknek a kamata 15 874 forint, amire rájön a kamatbónusz, ami 321 143 forint. Ezzel az összes megtakarítás 4 177 017 forint. Ez kiegészítve a lakáshitellel (6 022 983 forint), összesen 10 200 000 forint. A kölcsön futamideje 84 hónap, így a havi törlesztőrészlet 87 700 forint.

EgyOtthon Növekvő bónuszú megtakarítás jellemzői

 • Futamidő: 6 vagy 8 év (72 vagy 96 hónap),
 • Havi megtakarítás: 20-30-40 ezer forint,
 • Betéti kamat: 0,1%
 • Hitelkamat: 5,9%
 • THM: 8,10%
 • Áthidaló kölcsön kamata: 4,99% – 5,49%
 • Kamatbónusz: évente növekszik, 5-6-7-8-9-10-10-10%
 • Számlanyitási díj: fixen 20 000 Ft
 • Számlavezetési díj: 150 Ft/hó.
 • EBKM: 1,51% – 2,01%

Idő előtti szerződésbontás esetén a bónusztól ebben az esetben is elesünk, ezen kívül a bank ránk terheli a teljes számlanyitási díjat, ami a szerződéses összeg 1 százaléka.

A szerződéses összeg hasonló módon áll össze, mint a fix bónuszú terméknél. Nézzük meg itt is a számokat. A saját megtakarítás ugyancsak 96 x 40 000 forint, ami 3 840 000 forint. A befizetések után járó kamat 15 874 forint, a kamatbónusz pedig 312 950 forint. Az összes megtakarítás így 4 168 824 forint lesz. Ha ezt kiegészítjük a lakáshitellel (6 031 176 forint), akkor megkapjuk az elérhető legmagasabb szerződéses összeget, ami 10 200 000 forint. A kölcsön futamideje ebben az esetben is 84 hónap, a havi törlesztőrészlet pedig 87 822 forint.

Mire használható fel a megtakarítás?

Gyakorlatilag ugyanarra, mint korábban: néhány kivételtől eltekintve szinte mindenre, ami lakáscél megvalósításával kapcsolatos:

 • lakás vagy családi ház felújítása,
 • korszerűsítés,
 • ingatlanvásárlás, építés, bővítés,
 • lakáshitel kiváltása,
 • gyermek lakáscéljának a támogatása.

Mi lesz azokkal, akiknek régi Erste LTP szerződésük van?

Az október 16-ig aláírt szerződésekre az állami támogatás ugyanúgy igénybe vehető, mint korábban, viszont az esetleges szerződésmódosításokat már érinti a változás. Ha október 17-e után hosszabbítod meg a szerződés futamidejét vagy emeled meg a szerződéses összeget, akkor a meghosszabbított megtakarítási időre vagy a megemelt összegre már nem fog járni az állami támogatás, csak az eredeti szerződésben szereplő futamidőre. 

Bár egy személy csak egy lakástakarék kedvezményezettje lehet, volt arra megoldás, hogy több állami támogatást szerezz: a szabályozás értelmében közeli hozzátartozók (házastárs, testvér, féltestvér, gyermek, unoka, szülő, nagyszülő, örökbefogadott, mostoha- és nevelt gyermek, örökbefogadó, mostoha- és nevelő szülő) akár egy lakáscélra is felhasználhatták lakástakarékaikat.

 Ennyire biztonságos a lakástakarék

A lakástakarék az egyik legbiztonságosabb megtakarítási forma. Az Erste Lakástakaréknál elhelyezett betétekre és a kamatokra 100 000 euróig az Országos Betétbiztosítási Alap vállal garanciát. Ha tehát megtörténne az az igencsak nehezen elképzelhető forgatókönyv, hogy valamely lakástakarékpénztár tönkremegy, a te megtakarításod még mindig biztonságban van, hiszen az OBA garancia védi, ahogy a kamatokat is. AZ OBA védelemmel a lakástakarék még vonzóbb, hiszen kiugróan magas hozamot érhetsz el gyakorlatilag kockázat nélkül.

Az Erste Lakástakarékpénztár legfontosabb jellemzői

Az Erste Lakástakarék Zrt. 2011. október 17-én kezdte meg a működését a magyar lakástakarék piacon, az Erste Group magyarországi leánycégei közül a legfiatalabb intézményként. Az állami támogatás megszűnésekor egyike volt a három legnagyobb lakástakarékpénztárnak. 2019. május 10. óta értékesíti új termékét.

Kérdés esetén a pénzügyek okosan csapata nagyon szívesen segít!