Nagyon sokakat foglalkoztatja hogy miből fognak élni idős korukban. Közülük a legtöbben még arra is nyitottak, hogy rendszeresen megtakarítsanak, csak nem tudják, hogy melyik nyugdíj előtakarékosságot válasszák. Alapesetben nem olyan nehéz kiválasztani, hogy melyik passzol leginkább hozzánk, de alapvetően a cikkben található lehetőségekből érdemes választanunk.

Ha legyőztük az esetleges kifogásokat, akkor íme, a 3 államilag támogatott nyugdíj előtakarékosság:

Amikor az önkéntes nyugdíjpénztárt válasszuk

Az önkéntes nyugdíjpénztárnál a befizetéseink 20%-át, évente akár 150 ezer forint adókedvezményt is kaphatunk. Ez a legmagasabb a 3 választható, államilag támogatott nyugdíj előtakarékosság közül (önkéntes nyugdíjpénztár, NYESZ számla, nyugdíjbiztosítás). Előnyeihez tartozik, hogy akár a munkáltatónk is fizetheti nekünk a tagdíjakat, bár ilyenkor nem  vagyunk jogosultak az adókedvezményre. Szintén könnyebbséget jelent, hogy 1998 óta nem változott, hogy előre megadott fix portfóliók közül választhatunk, így nem kell foglalkoznunk a befektetéssel.

Javaslat: Mindezekből az következik, hogy olyan embereknek ajánlott az önkéntes nyugdíjpénztár, akik nem akarnak/tudnak foglalkozni a befektetéssel, és már nincs 20-30 éve a nyugdíjas éveihez.

A befektetési guruknak a megoldása a NYESZ számla

Sok ember él közöttünk akik viszont jártasak a befektetések és a pénzügyi tranzakciók világában. Nekik talán keresve sem tudunk jobb megoldás találni a Nyugdíj Előtakarékossági Számlánál. Az adókedvezmény éves mértéke itt is 20%, de évente legfeljebb 100 ezer forint, kivéve, ha 2020-ig nyugdíjba vonulunk, mert akkor 130 ezer forint. Itt ténylegesen mi intézzük a befektetések technikai részét, mi adjuk-vesszük a részvényeket. Ráadásul számos bankban, vagy befektető cégnél indíthatjuk ezt a fajta nyugdíj megtakarítást.

Javaslat: Először is csak olyan ember indítson magának NYESZ számlát, akinek megfelelő szakmai tapasztalata és kellő ideje is van, hogy ezzel a nyugdíj megtakarítással foglalkozzon. Továbbá nagyon fontos az önkontroll, hogy a havi megtakarításaink (vagy éves szinten) mindig befizetésre kerüljenek, mert ha ez elmarad, akkor a nyugdíj vagyonunkat csökkentjük.

A köztes megoldás a nyugdíjbiztosítás

Ha befektetési szempontból nézzük, akkor nincs akkora szabadságunk mint a nyesz számlánál mert itt „csak” a biztosító által felkínált eszközalapokból (általában 15 darab körül) választhatunk, olyan arányban ahogy mi szeretnénk. Egyfelől így lehetőségünk adódik magasabb hozamot is elérni, másfelől pedig továbbra sem kell értenünk a befektetésekhez, mert azt profi alapkezelők csinálják helyettünk. További előnye a nyugdíjbiztosításnak, hogy a biztosító nem engedi, hogy a befizetéseink elmaradozzanak, így képezvén magasabb nyugdíjalapot. 2017-ben létejöttek az etikus nyugdíjbiztosítások, melyek révén olcsóbbak és átláthatóbbak lettek, de a speciális kültségek elvonása miatt inkább 10-15 évtől érdemes választani, és évente visszaigényelni a befizetéseink 20%-át, legfeljebb 130 ezer forintot.

Javaslat: Nagyon sok különöző nyugdíjbiztosítás létezik,ezeket érdemes minden szempontból összehasonlítani, nem csak a TKM (költségek) alapján, mert ez könnyen tévútra vihet minket.

Válasszunk egy nyugdíj megtakarítást, vagy akár többet is!

Ahogy ebből a cikkből is kiderül, relatív egyszerűen ki tudjuk választani, hogy melyik nyugdíj előtakarítással szimpatizálunk. Ezeken belül azonban a sok külön termék közül megtalálni a hozzánk passzoló megoldást, már szakmai segítség nélkül túlzott kockázat, Minden túlzás nélkül, akár több millió forinttal rosszabbul is kijöhetünk. Arrl nem is beszélve, hogyha megtehetjük, akkor akár több nyugdíj megtakarításunk is lehet, és az egyéni adókedvezmény korlátokat betartva, a több megtakaríts után éves szinten akár 280 ezer forintot is vissza tudunk igényelni az államtól. Ez további olyan lehetőséget jelent számunkra, amelyről érdemes beszélni. Töltse ki a cikk alatt található adatlapot! Mi felkeresünk, és a legjobb tudásunk szerint segítünk eligazodni a nyugdíj megtakarítások rögös útján.

Töltsd ki az alábbi űrlapot és beszélgessünk személyesen!

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Telefonszám (kötelező)

Miről beszélgessünk?

Üzenet