Induljunk ki abból a felvetésből, hogy a nyugdíjunkat már nem csak az államtól várhatjuk. A majdani megélhetésünknek 2 forrásból kell állnia, az állami részből, illetve a privát megtakarításainkból. Mind a kettőre hatással vagyunk, és mind a kettőre szükségünk is lesz, ha tényleg élhető, és tisztességes nyugdíjból szeretnénk megélni.

Hogyan növelhető a nyugdíj?

Matematikai alapon megközelítve egy összeadáson kell gondolkoznunk: állami nyugdíj + privát nyugdíj = valós nyugdíj. Amennyiben ezt el tudjuk fogadni, akkor nincs is más dolgunk, mint megbeszélni, hogyan tudjuk az egyik, illetve a másik részét növelni a várható nyugdíjunknak. Kezdjük a nehezebbel, az állami nyugdíjjal.

Így lehet magasabb az állami nyugdíjunk

Ehhez nem is kell más, minthogy ismerjük hogyan számolják ki az állami nyugdíjat. A lényege, hogy 2 nagyon fontos tényezője van, az első a mindenkori bejelentett bérünk, a másik pedig a munkával töltött éveink száma.

Ebből is következik, hogy az egyik, amit megtehetünk a magasabb nyugdíjért az nem más, mint hogy életünk végéig magas bejelentett bérért dolgozunk. Ez azonban csak részben múlik rajtunk, a mai magyar valóságban. A másik, amiért többet tehetünk, hogy nem megyünk 40 munkaév után nyugdíjba (hölgyek), vagy 65 éves korunkban (férfiak), hanem még több ledolgozott munkaévet gyűjtünk össze.

A privát nyugdíjunk növelésére jóval nagyobb az esélyünk, és könnyebben járható út is.

A nyugdíjhoz gyűjtött tőke

Bármilyen egyszerűen is hangzik, de az első lépés az, hogy válasszunk magunknak egy konkrét nyugdíj megtakarítást, és azt fizessük is végig. Ha ezt nem tesszük a privát nyugdíjunk 0 forint lesz, és csak az állami nyugdíjra támaszkodhatunk, ami meglehetősen baljós jövőt jósol.

Érdemes az állandó befizetéseink mellett alkalmanként extra pénzt elhelyezni a nyugdíj megtakarításunkon. Ilyenkor nem csak ez termel plusz pénzt, hanem az utána járó 20%-os adókedvezmény is.

Mivel mindhárom nyugdíj megtakarítás ( önkéntes nyugdíjpénztár, NYESZ számla, nyugdíjbiztosítás) befektetéshez kötött, ezért érdemes figyelni a hozamokat is. Pár egyszerű váltással több százezer forintos, vagy akár millió forintos nyereséget is jelenthet.

Privát tőke nélkül nem számíthatunk szép évekre

Összegezve a fent leírtakat, a nyugdíjunk növelése érdekében az első lépés, amit meg kell tennünk, hogy megtakarítunk idős korunkra. Saját nyugdíjvagyon nélkül ugyanis csak az állami nyugdíj marad (?), azt pedig senkinek nem kívánjuk. Ha gondot okoz a pénzügyi zsargon, vagy nem jártas a nyugdíj megtakarítások világában, akkor jelentkezz nálunk! Felkeresünk, és segítünk minden egyes szerződésen eligazodni, hogy a lehető legmagasabb nyugdíjad lehessen.

Töltsd ki az alábbi űrlapot és beszélgessünk személyesen!

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Telefonszám (kötelező)

Miről beszélgessünk?

Üzenet