10jan 2018

Az ember legértékesebb kincse az egészsége, ami sajnos bármikor veszélybe kerülhet. Váratlanul is betegek lehetünk, és fel kell készülnünk arra, hogy a nehéz helyzetekben is bevételre tegyünk szert, mert csak így tudjuk fedezni a kiadásainkat.

Fel kell tennünk egy eléggé kényelmetlen kérdést: vajon a jelenlegi jövedelmünk elegendő, hogy fedezze egy hosszú ideig tartó kórházi ellátás vagy az otthoni ápolás költségét? Milyen forrásból számíthatnál biztos jövedelemre, ha egy súlyos betegség következtében munkaképtelenné válnál, vagy nem lennél képes a korábbi munkád elvégzésére?

Ebben a cikkben bemutatunk 7 meggyőző érvet, amiért érdemes egészségbiztosításban gondolkodni.

 

 

Miért lehet szükségünk a betegségbiztosításra?

 

 1. Egy több hónapig elhúzódó kórházi kezelés miatt. Egy súlyos betegségből való felépülés elképesztően sokba kerül, és csak akkor vesszük észre a pénztárcánkon, amikor a kezelési költségek megnőnek, ezzel párhuzamosan pedig jelentősen lecsökken a jövedelmünk. A kapott táppénzből nem tudod finanszírozni a hihetetlenül magas költségeket, amelyek akár 1-5 millió forintig (!) is terjedhetnek. És még ennél is rosszabb, hogy a gyógyulási idő alatt a munkahelyeden sem tudsz teljesíteni, így nem számíthatsz jelentősebb bevételre, ami fedezné az egészségügyi kiadásaidat.

 

 1. Minél idősebbek vagyunk, annál jobban nő a valószínűsége annak, hogy betegek leszünk. A hazai betegségek statisztikái arra utalnak, hogy az életkor előrehaladásával egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy valamelyik betegség miatt orvosi-, kórházi vagy ápolási ellátásra lehet szükségünk. Ezért érdemes már most, egészséges állapotban elgondolkozni egy betegségbiztosításon, mert bármikor szükségünk lehet rá.

 

 1. A sokkoló egészségügyi adatok miatt. Magyarországon minden évben több mint 59.000 férfi és körülbelül 58.000 nő hal meg rákban, krónikus légzőszervi, szív- és érrendszeri betegségekben, illetve a cukorbetegség különböző szövődményeiben. Ahogy az ember öregszik, egyre nagyobb esély van arra, hogy ez előbb említett kritikus betegségek szenvedő alanya lesz. A rákos megbetegedéseknek 6 fő kiváltó oka van: a dohányzás, a túlsúly, a fertőzés, a nap káros hatása, a zöldségben és gyümölcsben szegényes étrend, illetve az alkohol.

 

 1. Mert 32 különböző betegségcsoportra kaphatunk biztosítást. Az említett betegségeken túl sajnos más egészségügyi problémák is történhetnek velünk, ezért a biztosítók egy része a kritikus betegségeket megközelítőleg 32 különféle csoportra osztotta, amelyekre vállalja a térítéseket. A betegségi összegbiztosítás segít abban, hogy ezeket a kiadásokat a biztosító a szerződésben egyedileg kiválasztott biztosítási összegben térítse meg.

 

 1. Mert a betegségbiztosításhoz kiegészítő elemeket is kérhetünk, hiszen a kórház napi költségeinek a kifizetésében, a műtéti térítésekben is segítséget jelent. Ezen felül kérhetünk asszisztencia szolgáltatásokat, amelyek a következőkből állhatnak:

 

 • 7/24 orvosi call center

 

 • Szakorvosi vizsgálat megszervezése

 

 • Második orvosi vélemény

 

 • Különféle online szolgáltatás

 

 • Magánkórházi szolgáltatás

 

 

 

A betegségbiztosítást kockázati életbiztosítással is kiegészíthetjük.

 

 

Kockázati életbiztosítás a rokkantság és a halálos balesetek ellen.

 

 1. A legnehezebb helyzetben is gondoskodhatunk a szeretteinkről.

A kockázati biztosítással akkor is tudunk segíteni a családunknak, ha olyan baleset ér minket, amely során életünket veszítjük vagy maradandó egészségkárosodást szenvedünk. A kockázati életbiztosítás segít abban, hogy szeretteink a legsúlyosabb helyzetben se szenvedjen semmilyen anyagi megterhelést.

 

A kockázati életbiztosítás a következő sérülések esetén nyújt teljes térítést a szeretteinknek:

 

 

 • Baleset miatt kialakuló maradandó-, teljes és részleges rokkantság

 

 • Balesetből származó csonttörés

 

 • Balesetből származó égés

 

 • Baleseti halál

 

 

 1. A hitellel rendelkezők száma szinte napi szinten emelkedik. Általában azt szoktuk javasolni, hogy érdemes legalább a felvett hitel összegéig kockázati életbiztosítást kötni. Ebben az esetben a hitel teljes egészét fedezni lehet a biztosítási összegből. Az emberek jelentős része rendelkezik CASCO biztosítással vagy lakásbiztosítással is. Az viszont vitathatatlan, hogy a legfontosabb számunkra a szeretteink és a saját magunk biztonsága!

 

 

Készülj fel előre a váratlan és nehéz betegségekre. Köss Betegségbiztosítást és Kockázati életbiztosítást a családtagjaidra és saját magadra is! 

 

23okt 2017

Sokak számára csak álom a gondtalan öregkor, mivel előzetes számításaik alapján úgy érzik, hogy nem tudnak majd megélni az államtól kapott nyugdíjukból. Felesleges azonban előre stresszelni a várható nyugdíj miatt, érdemesebb inkább előre tervezni és minél több pénzt megtakarítani. Egy alaposan átgondolt és felépített öngondoskodási stratégiával tényleg jól járhatunk, mire jönnek a nyugdíjas évek!

 

A magyar nyugdíj-stressz sajnos nem alaptalan

A magyar társadalom a kutatások szerint elképesztő iramban öregszik.

Az adófizető, dolgozó emberek száma rohamosan csökken hazánkban, a nyugdíjasok száma ezzel szemben meredeken nő, emiatt a nyugdíjrendszer rövidesen fenntarthatatlanná válik.

Egy érdekes életkori ugrást figyelhetünk meg, ha nagyobb távlatokban gondolkodunk: a 60 év felettiek aránya 1910-ben még csak 8% volt Magyarországon, ami a becslések szerint 2060-ra 36%-ra nőhet. Az állam egyre nehezebb helyzetbe kerül, hiszen csak annyi nyugdíjat tud biztosítani, amennyit a járulékfizetőktől adó formájában beszed. A pénzügyi szakértők szerint korábban egy dolgozó magyar hozzájárulásából könnyű volt kigazdálkodni egy másik magyar ember nyugdíját, ám rövidesen nyomasztóbb helyzetbe kerülünk: a közeljövőben könnyen előfordulhat, hogy egyetlen dolgozónak két vagy három nyugdíjast kell a befizetéseiből eltartania (miközben igen csekély esélye lesz arra, hogy valaha is nyugdíjat kapjon a magyar államtól).

Sokan viszont még mindig nem érzik a helyzet súlyosságát, és „két végén égetik a gyertyát”. Hónapról hónapra élnek, és egyáltalán nem rendelkeznek megtakarítással. Nem véletlen, hogy 2017-ben a kormány a lakosság pénzügyi tudatosságát fejlesztő programokban gondolkodik. Egyre nagyobb szerepet kap napjainkban a felelős pénzügyi tervezés és a nyugdjíj előtakarékosság kérdése, amivel feloldható a nyugdíj-stressz, az idősebb éveinket fenyegető anyagi feszültség.

De mikor kap valaki egyáltalán nyugdíjat Magyarországon? Hazánkban az öregségi nyugdíj akkor jár valakinek, ha ledolgozott 20 évet, majd 65 évesen nyugdíjba megy (jelenleg mindkét nem esetében ez a korhatár). A nyugdíj határa néhány extra esetben kitolódik: akik 1998 előtt jártak nappali szakon egyetemre vagy főiskolára, azoknak a tanulási időszakot belekalkulálják a nyugdíj kiszámításánál a szolgálati időbe, és a hölgyek esetében hasonló a helyzet a gyermekneveléssel töltött éveknél is.

Egy 2017 júniusi felmérés adatai szerint az utóbbi időszakban közel 2 millió magyar ember kapott nyugdíjat, amelynek az összege átlagosan havi 112.000 forint között mozog. Ez nem egy égbekiáltóan magas összeg a magyar árakhoz viszonyítva, így az sem meglepő, hogy a magyar nyugdíjasok csupán az 1/3-a dönt úgy, hogy a nyugdíjba vonulást követően végleg abbahagyja a munkát, és jöhetnek a jól megérdemelt, pihenéssel és utazással töltött évek..

A szomorú igazság az, hogy a magyarok 2/3-a a nyugdíjas éveiben is kénytelen munkát vállalni a megélhetéséért, mert a nyugdíja túlságosan kevés a mindennapi költségek (számlák, gyógyszerek) kifizetéséhez.

 

Jönnek a nyugdíjas szövetkezetek?

2017 augusztusától az állam nyugdíjas szövetkezetek segítségével kínál álláslehetőségeket a nyugdíjasoknak.

A kormány ezzel az új kezdeményezéssel szeretné megoldani a nyugdíjasok nehéz anyagi helyzetét, ám az érintett korosztály képviselői közül többen kételkednek abban, hogy ez valóban működőképes megoldást jelentene. Nem biztos, hogy valaki el tud helyezkedni a korábbi munkakörében, és a szaktudásának megfelelő területen vállalhat feladatot, ezért az érdeklődőknek érdemes naponta többször átnézni az adott város nyugdíjas-szövetkezeteinek weboldalát vagy Facebookját, nehogy lemaradjon a számára legtökéletesebb munkalehetőségről.

Az viszont kétségtelen, hogy a nyugdíjas szövetkezetek rengeteg előnyt kínálnak a munkavállalóik számára: a dolgozók a fix nyugdíjuk mellé megkapják a plusz bért, ami után csupán 15%-os személyi jövedelemadót kell fizetni (tehát a cégnél a munkavégzés költségét nem terhelik meg a közterhek). Másrészt a munkáltatók a jelenlegi minimálbér összegének megfelelően, 127. 500 forintos értékben étkezési utalványt is adhatnak a nyugdíj-szövetkezetek dolgozóinak, és ezt adómentesen is megtehetik.

Nyilván csak a jövő dönti el, mennyire válnak be a nyugdíjas-szövetkezetek – mennyiben tudják orvosolni hazánk jelentős munkaerőhiányát, mennyire érzik majd úgy a nyugdíjasok, hogy érdemes belépni és munkát vállalni ezekben a szövetkezetekben­ – de az elképzelés jó, és pozitív hatással lehet a magyar gazdaságra, a nehéz anyagi körülmények között élő nyugdíjasok életére.

Létezik azonban egy másik megoldás is, amivel a nyugdíjas évekre is bebiztosíthatjuk az anyagi helyzetünket.

 

Az okosan menedzselt pénzügyek megszüntetik a nyugdíj-stresszt!

A 2017 júniusi adatokból kiderült: ma már csak minden második magyar hisz abban, hogy kizárólag a nyugdíjából képes lesz megélni.

Az állam által fizetett nyugdíj napról napra bizonytalanabbá válik, így más alternatívákban kell gondolkodnunk, ha anyagilag gondtalan öregkorra vágyunk. Érdemes minél hamarabb elgondolkodni egy hosszú távú megtakarítási stratégián, az öngondoskodáson. Mert a félretett pénz nem minden esetben bizonyul elegendőnek. Az árfolyamok folyamatosan mozognak, a kamatok pedig világszerte irreálisan alacsony szinten állnak: nem biztos, hogy a félretett pénzünk mindig annyit fog érni, mint most. De akkor mi a megnyugtató megoldás a nyugdíjjal kapcsolatban?

Hatékonyabbak vagyunk, ha növeljük a megtakarításaink összegét, és az árfolyammozgások segítségével megsokszorozzuk a pénzünket egy jó befektetéssel. Ehhez viszont értenünk kellene a tőzsde működéséhez, a devizák, az állampapírok árának változásában rejlő lehetőségek kiaknázásához….Ez elég nagy rizikó, és benne van a bukás, hiszen könnyen elveszíthetjük a megtakarításainkat. Egy bróker pedig iszonyú drága.

Sokkal jobban járunk, ha találunk egy megbízható pénzügyi szakértőt, aki már a húszas-harmincas éveinkben eligazít minket a pénzügyek bonyolult világában, és a személyes élethelyzetünk, anyagi viszonyaink megismerésével ad tanácsot arról, hogyan spórolhatunk előre a nyugdíjra.

 

Öngondoskodásban gondolkodsz, és nyugdíj-stressz helyett szeretnéd biztos alapokra építeni a pénzügyeidet?

Keresd a Pénzügyek Okosan tanácsadóit!

 

29Sze 2017

2.rész: -Átfogó szűrővizsgálat, 24 órás Call Center és orvosi másodvélemény.

 

Milyen bónusz kedvezményeket jelent, ha egy kiegészítő biztosítással még magasabb szintre emeled a havi 85 forintot jelentő Egészségpénztári díjat? Cikkünk folytatásából kiderül, milyen különleges támogatást ad Neked a havi 1990.-Ft-os egészségbiztosítás.

 

 1. Kétévente egy átfogó szűrővizsgálaton esel át, így idejében megelőzheted a komolyabb egészségügyi problémák kialakulását.

A medifilter.hu 2017 tavaszi elemzéséből kiderül, hogy a magyarokat fenyegető egészségügyi kockázatok az életkor függvényében jelentkeznek. A középkorúak (35 és 45 év közöttiek) legnagyobb rizikóját a rákos és emésztőrendszeri megbetegedések jelentik, míg idősebb korban a szív- és érrendszeri problémák a legveszélyesebbek, a légzőszervi betegségek mellett.

Van egy jó hírünk: az említett betegségek nagy része a tünetek időben történő felismerése esetén gyógyítható, ám ehhez évente legalább kétévente egyszer érdemes részt venned egy szűrővizsgálaton.

Az emberek többsége csupán a munkaalkalmassághoz szükséges tüdőszűrésen esik át, ám egy kardiológiai szűrés megmentheti az életed (és egy rákos megbetegedés esetén sem mindegy, hogy gyógyítható vagy már előrehaladott stádiumban diagnosztizálják).

Egy átfogó vizsgálat évtizedekkel teheti hosszabbá az életed. Az Egészségpénztári tagság ezt a lehetőséget is magában foglalja!

 

Pontosan mit jelent az átfogó szűrővizsgálat?

Belgyógyászati vizsgálatok.

Vérnyomásmérés.

Hasi- és nyaki ultrahang vizsgálatok.

Nőgyógyászati rákszűrés.

Urológiai vizsgálat.

EKG.

Teljes labor: vér, máj, vese vizsgálatok.

 

 1. 10 napon belül megszerveznek Neked egy CT, MRI vagy PET CT vizsgálatot, évente 250.000.-Ft-os keretösszegig. Mindez a várólistás egészségbiztosítás keretén belül valósul meg.

Minél összetettebb egy betegség, az orvosok annál alaposabb vizsgálatokra küldik a beteget. Előfordulhat, hogy egy vizsgálat magasabb összeget jelent, ami túllép a havi 85.-Ft-os alapdíjas tagság keretein.

Menj biztosra, készülj fel minden egészségügyi kockázatra, és válaszd a Pajzs csomagot, mely évente akár 250.000.-Ft-ig támogatja a költségesebb CT, MRI és PET CT vizsgálatokat.

 

8.Bármikor segítséget hívhatsz a 24 órás Egészségügyi Call Centerben.

Lehet, hogy az életedet menti meg, ha idejében veszel észre egy aggasztó tünetet!

Ezzel még idejében megakadályozhatod egy súlyosabb betegség kialakulását. Valószínűleg Te sem vagy orvos, így érdemesebb egy tapasztalt szakember véleményét is megkérdezni a felmerülő egészségügyi kellemetlenségekről.

Ha nem akarsz egyből a háziorvosodhoz fordulni, akkor az Egészségpénztár tagjaként igénybe veheted a 24 órás Egészségügyi Call Centert.

 

 

9.Évente 50.000.-Ft értékű gyógyszertámogatást vehetsz igénybe.

Minél idősebb az ember, annál több betegséggel kell szembenéznie, és ennek függvényében sajnos egyre több gyógyszert kell szednie.

Az egészségügyi gondok mellett ez azért (is) nyomasztó, mert a súlyos betegségekre felírt gyógyszerek ára gyakran az egekbe emelkedik…Könnyen előfordulhat, hogy súlyos fejtörést okoz, hogyan fizessük ki a drága gyógyszereket.

Ezen a nyomasztó dilemmán segít az Egészségpénztár, mert évente maximum 50.000.-Ft-os gyógyszertámogatást is igényelhetsz.

 

10.Évente egyszer orvosi másodvéleményt kérhetsz.

Egy komolyabb betegség esetén sajnos gyakran előfordul, hogy az orvosod nem tud egyértelműen meghatározni egy diagnózist.

Ilyenkor borzasztó, ha az ember kétségek között marad. Csak akkor nyugszunk meg, ha konkrétabban megismerjük a betegségünket. Érdemes kérni egy véleményt a terület egy másik szakértőjétől, hátha ő pontosabb képet alkothat a vizsgálati eredményekről.

Az Egészségpénztár tagjaként erre is lehetőséged lesz. Egy személyes konzultáció során írásos másodvéleményt kapsz, mely megszünteti a diagnózissal járó bizonytalanságokat.

 

Röviden összefoglaljuk, miért érdemes Egészségpénztár-taggá válnod:

 1. 23 súlyos betegség esetén azonnal kapsz segítséget.
 2. Soha többé nem kell sorba állnod egy CT vagy MRI vizsgálat esetén.
 3. Az EP éves szinten átvállal egy 300.000.-Ft-os egynapos műtétet.
 4. A tagok 5-30%-kal olcsóbban vehetik meg a gyógyszereket
 5. Valamennyi Egészségpénztári befizetésed 20%-át adójóváírás formájában elköltheted!
 6. Kétévente egy átfogó szűrővizsgálaton esel át, így idejében megelőzheted a komolyabb egészségügyi problémák kialakulását.
 7. 10 napon belül megszerveznek Neked egy CT, MRI vagy PET CT vizsgálatot.
 8. Bármikor segítséget hívhatsz a 24 órás Egészségügyi Call Centerben.
 9. Évente 50.000.-Ft. értékű gyógyszertámogatást vehetsz igénybe.
 10. Évente egyszer orvosi másodvéleményt kérhetsz.

 

Csatlakozz az Egészségpénztárhoz minél hamarabb, hogy ne kelljen aggódnod a betegségekkel teli jövő miatt!

 

25Sze 2017

1.rész: – Olcsóbb gyógyszerek, 10 nap alatt MRI és CT vizsgálat – sorban állás helyett!

Az Egészségpénztár számtalan előnnyel rendelkezik, ami lényegesen könnyebbé teszi az életüket. Most kiválasztottunk ezek közül 10 okot, amiért érdemes belevágnod! Minél hamarabb válsz EP-taggá, annál több pénzt spórolhatsz meg, egy betegség esetén akár 1 millió forintig (!) terjedő műtéti költséget is megtakaríthatsz a havi 85 Ft-os tagsági díjjal.

Cikkünkből kiderül, hogyan „orvosol” több orvosi ellátással járó problémát az Egészségpénztári tagság!

Mi jár a havi 85 Ft-os tagsági díj után?

Három létfontosságú biztosítás, mely a pénztár valamennyi tagjára automatikusan kiterjed.

 

 1. 23 súlyos betegség esetén azonnal kapsz segítséget. A 85 forintot jelentő tagsági díj ellenében összesen 23 úgynevezett „rettegett betegség” bekövetkezése esetén igényelhetsz egészségügyi gyógykezelést, maximum 1.000.000.-Ft értékben.

A betegségek közé tartozik a hazai halálozási okok közt vezető infarktus, a rák és az agyvérzés, így az Egészségpénztár a legnagyobb kockázatot jelentő betegségekre jelent biztosítást.

Tehát egy kiterjedt Védőháló tagjává válsz, ha a betegség megállapításának időpontjában élő a biztosításod.

 

 1. Soha többé nem kell sorba állnod egy CT vagy MRI vizsgálat esetén.

Hazánkban elképesztően hosszú procedúrát jelent, míg kivárod a sorodat egy komolyabb orvosi vizsgálat esetében. Nem elég, hogy van egy komoly egészségügyi problémád, előzetesen időpontot kell kérned és gyakran végtelennek tűnő hónapokig (!) kell várni, mire elvégzik az adott vizsgálatot.

Eszméletlenül sok a beteg, ezzel szemben aggasztóan kevés a vizsgálatra alkalmas időpont. Ezt a tarthatatlan állapotot oldja meg az Egészségpénztári tagság. A kaotikus helyzet nyomban könnyebbé és kiszámíthatóbbá válik. Az Egészségpénztár tagjaként mindössze 10 nap alatt megszerveznek Neked egy CT vagy MRI vizsgálatot, ráadásul mindennek a költségét évi 300.000.- Ft-os nagyságrendig át is vállalja a pénztár.

 

 1. Az EP éves szinten átvállal egy 300.000 Ft-os egynapos műtétet.

Orvosi műtétre jelentkezni, kórházban feküdni már alapjában véve elég borzasztó­ – különösen akkor, ha mindezért alaposan a zsebedbe is kell nyúlnod!

Mindjárt más a helyzet, ha az Egészségpénztár tagjaként havi 85 forint befizetése után ingyen eshetsz át egy egynapos műtéten, 300.000.-Ft költségátvállalási határig.

 

 1. A tagok 5-30%-kal olcsóbban vehetik meg a gyógyszereket

Az egész család gyógyszerköltsége akár komolyabb kiadást is jelenthet egy hónapban.

Már azzal is sokat takarékoskodhat az ember, ha az Egészségpénztár tagjaként olcsóbban veszi meg a gyógyszereket. A gyógyszerek ára szédítő iramban emelkedik, az Egészségpénztár támogatásával azonban ezek a sokkoló árak csökkenthetőek, így valamennyi gyógyszert olcsóbban veheted meg.

Arra azonban figyelni kell, melyik üzletben vásárolsz, mivel nem mindegyik csatlakozott az Egészségpénztárhoz.

A drágább gyógyszereket vásárlóknak különösen hasznos az Egészségpénztári tagság, hiszen a segítségével havonta akár 50.000.-Ft értékben is spórolhatnak a gyógyszerek árán.

 

 1. Valamennyi Egészségpénztári befizetésed 20%-át adójóváírás formájában elköltheted!

A pénztárba befizetett összeg 20%-a adójóváírásként az egészségbiztosítási számládra könyvelődik, és az EP-n belül később azt is elköltheted.

 

Folytatása következik

27Már 2017

Igazság szerint 15-20 indokot is könnyűszerrel felsorolhatnánk, hogy miért égetően fontos, hogy ne az államra támaszkodjunk idős korunkban. Rengeteg jel utal arra, hogy valami más megoldás kell a nyugdíjproblémára, mondjuk egy nyugdíj megtakarítás. Nézzük meg a 3 talán legfontosabbat!

Lesznek unokáink

A fejünkben él egy kép, hogy idősként otthon ülünk a nappaliban, a feleségünkkel/férjünkkel nézzük a tévét. Egyszer csak becsöngetnek hozzánk, és gyermekünk elhozza hozzánk az unokáinkat. A nyáron egy egész héten keresztül nálunk lesznek.

De csak akkor, ha felkészültünk a nyugdíjas éveinkre, és nem kell munkába mennünk 70 éves korunkban is. És ha már a munka szóba került….

Ne kelljen idősen is dolgozni

2017-ben sokan úgy gondolják, hogy nem baj, ha nem lesz nyugdíjuk, majd dolgoznak a nyugdíj mellett is. Ez egyfelől szomorú gondolat, hiszen látjuk, hogy ennek nem kell így lenni, másfelől pedig rengeteg veszélyt rejteget.

Fontos leszögezni, hogy jelenleg a nyugdíjasok 6%-a az, aki dolgozik az állami juttatás mellett. Abba is érdemes belegondolni, hogy mi lesz akkor, ha fizikailag nem tudjuk már azt a munkát ellátni, amit korábban 40-45 éven keresztül csináltunk. Sőt, a generációs problémát sem szabad elfeledni, ugyanis már most is jellemző, hogy bizonyos munkakörökben inkább a fiatal munkaerő mellett teszik le a voksukat a cégvezetők, és nem a tapasztaltabbak mellett. Ha mégis sikerül munkában maradni, akkor nem biztos, hogy olyan feltételek mellett. És így nem lesz időnk a bakancslistánk egyes pontjaira.

Mi lesz a terveinkkel?

Tegyük a szívünkre a kezünket, és valljuk be magunknak, hogy idős korunkban nem dolgozni szeretnénk, hanem nyaralni, világot látni, és az unokákkal játszani. Normál esetben sokkal több pénzünk van (mivel egy életen át gyűjtögettünk), mint életünk bármely szakaszában, dolgozni sem kell menni, így megnézhetjük a világ mesés tájait, mehetünk fürdőkbe, találkozhatunk rengeteg ismerőssel, akikkel a munkával töltött idő alatt nem volt lehetőségünk.

Ez mind szép, és jó, de erre csak akkor van lehetőségünk, hogyha tudatosan készültünk az idős évekre.

Mi döntünk

Ahogy a bevezetőben is írtuk, ez mindössze csak három indok a sok közül. De abban egyetérthetünk, hogy minden nehéz körülmény ellenére meg kell találnunk a saját indokunkat, hogy miért gyűjtünk nyugdíjra. Nem kell elfogadni, hogy idős korunkban szegényen kell élni. Éppen ezért érdemes lenne egy nyugdíj tanácsadáson talákoznia velünk. Így a céljához egyből társulhat a megfelelő nyugdíj megtakarítási forma is.

16Már 2017

Induljunk ki abból a felvetésből, hogy a nyugdíjunkat már nem csak az államtól várhatjuk. A majdani megélhetésünknek 2 forrásból kell állnia, az állami részből, illetve a privát megtakarításainkból. Mind a kettőre hatással vagyunk, és mind a kettőre szükségünk is lesz, ha tényleg élhető, és tisztességes nyugdíjból szeretnénk megélni.

Hogyan növelhető a nyugdíj?

Matematikai alapon megközelítve egy összeadáson kell gondolkoznunk: állami nyugdíj + privát nyugdíj = valós nyugdíj. Amennyiben ezt el tudjuk fogadni, akkor nincs is más dolgunk, mint megbeszélni, hogyan tudjuk az egyik, illetve a másik részét növelni a várható nyugdíjunknak. Kezdjük a nehezebbel, az állami nyugdíjjal.

Így lehet magasabb az állami nyugdíjunk

Ehhez nem is kell más, minthogy ismerjük hogyan számolják ki az állami nyugdíjat. A lényege, hogy 2 nagyon fontos tényezője van, az első a mindenkori bejelentett bérünk, a másik pedig a munkával töltött éveink száma.

Ebből is következik, hogy az egyik, amit megtehetünk a magasabb nyugdíjért az nem más, mint hogy életünk végéig magas bejelentett bérért dolgozunk. Ez azonban csak részben múlik rajtunk, a mai magyar valóságban. A másik, amiért többet tehetünk, hogy nem megyünk 40 munkaév után nyugdíjba (hölgyek), vagy 65 éves korunkban (férfiak), hanem még több ledolgozott munkaévet gyűjtünk össze.

A privát nyugdíjunk növelésére jóval nagyobb az esélyünk, és könnyebben járható út is.

A nyugdíjhoz gyűjtött tőke

Bármilyen egyszerűen is hangzik, de az első lépés az, hogy válasszunk magunknak egy konkrét nyugdíj megtakarítást, és azt fizessük is végig. Ha ezt nem tesszük a privát nyugdíjunk 0 forint lesz, és csak az állami nyugdíjra támaszkodhatunk, ami meglehetősen baljós jövőt jósol.

Érdemes az állandó befizetéseink mellett alkalmanként extra pénzt elhelyezni a nyugdíj megtakarításunkon. Ilyenkor nem csak ez termel plusz pénzt, hanem az utána járó 20%-os adókedvezmény is.

Mivel mindhárom nyugdíj megtakarítás ( önkéntes nyugdíjpénztár, NYESZ számla, nyugdíjbiztosítás) befektetéshez kötött, ezért érdemes figyelni a hozamokat is. Pár egyszerű váltással több százezer forintos, vagy akár millió forintos nyereséget is jelenthet.

Privát tőke nélkül nem számíthatunk szép évekre

Összegezve a fent leírtakat, a nyugdíjunk növelése érdekében az első lépés, amit meg kell tennünk, hogy megtakarítunk idős korunkra. Saját nyugdíjvagyon nélkül ugyanis csak az állami nyugdíj marad (?), azt pedig senkinek nem kívánjuk. Ha gondot okoz a pénzügyi zsargon, vagy nem jártas a nyugdíj megtakarítások világában, akkor jelentkezz nálunk! Felkeresünk, és segítünk minden egyes szerződésen eligazodni, hogy a lehető legmagasabb nyugdíjad lehessen.